Vinš: S rouškami a WHO je to jinak, než se psalo v médiích

Petr Jan

KOMENTÁŘ PETRA JANA VINŠE | „Světová zdravotnická organizace nedoporučuje nošení roušek,“ objevilo se včera v titulcích různých médií. Bohužel novinářská zkratka tady zapůsobila velmi kontraproduktivně až nezodpovědně, když nedává tuto zprávu v jejím celkovém kontextu. Pojďme se tedy přesně podívat na to, co WHO na tiskovém brífinku 30. března vlastně řekla.

Prvně kontext toho prohlášení – bylo to na tiskové konferenci v odpovědi na novinářskou otázku ohledně povinného nošení masek do obchodu v Rakousku v souvislosti s tím, že masek není dostatek. Na tuto otázku Michael Ryan z WHO tedy reagoval.

Zopakoval to, co WHO říká od začátku, tedy že roušku by měl nosit ten, kdo může nakazit ostatní. WHO bojuje – zcela správně – proti chybnému přesvědčení, že rouška nějak výrazně chrání nositele. Tohle je základní teze, od které se všechno ostatní odvíjí, tak ji mějme na paměti. Druhá teze je, že ochranné prostředky by měli mít v první řadě ti, kdo se starají o nemocné, ať už v rodinách nebo ve zdravotnictví, tedy i roušky, nemají-li nic lepšího, protože všechno je lepší než nic.

Nákaza koronavirem jako nemoc z povolání. Virus v nemocnicích může spustit lavinu žalob

sinfin.digital