Vláda si nakoupí voliče zlevněním jízdného. Žalostný stav mostů a silnic jí je ukradený. Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

Téměř šest miliard korun zaplatí státní pokladna v příštím roce na kompenzacích dopravcům za zlevněné jízdné pro studenty a seniory. Letos si toto opatření, které začne platit již od 10. června, vyžádá dalších 3,26 miliardy korun. Babišova vláda v demisi si od tohoto kroku slibuje „lepší dostupnost“ veřejné dopravy pro tyto skupiny cestující a zároveň očekává, že mladí dají přednost dopravě vlakem či autobusem před jízdou autem.

Přestože někteří lidé (vzhledem ke svým omezeným finančním možnostem, anebo třeba jen čistě z osobní zištnosti) tomuto kroku zatleskají, je potřeba říci, že systémově je tento návrh populismem nejhrubšího zrna a nakupováním voličů za peníze všech daňových poplatníků. O to více bizarnější je to v době, kdy české silnice připomínají tankodromy, stovky mostů jsou v žalostném stavu a na jejich opravu se peněz nedostává.

Člověku se pak vkrádá na mysl třeba i otázka, proč mají být zvýhodněny právě jen tyto skupiny? Proč mezi ně například nepatří maminky na mateřské dovolené (které v drtivé většině případů penězi na rozhazování také netrpí) anebo lidé, kteří pobírají minimální mzdu a finančně jsou na tom úplně stejně? Vím, že to je přitažené za vlasy. Ale jen to dokládá bizarnost celé situace a bezskrupulóznost menšinové vlády BEZ důvěry Poslanecké sněmovny, která si tímto chce udělat očko u mnoha set tisíc lidí a vymámit z nich hlas v podzimních volbách do Senátu či obecních zastupitelstev.

sinfin.digital