Vládní dort Babiše a Zemana. Nebude z něj všechny bolet břicho? Komentář Jiřího Štefka

Jiří Štefek

V úterý odpoledne přijal prezident Miloš Zeman na Hradě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který mu přinesl seznam osob, které by rád měl ve své menšinové vládě. Podle Babiše prý byla hlava státu s navrženými kandidáty spokojena, ale požádala jej, aby jména nezveřejňoval. Vzápětí už však začala jména některých vyvolených rotovat v médiích a někteří šťastlivci se rozpovídali, jak se do vlády těší. Přitom není vůbec jasné, zda náhodou Zeman nakonec někoho Babišovi „nevetuje“ a o tom, zda vláda získá důvěru či podporu, ani nemluvě. Vše je takové česky zvláštní až podivné.

Na úvod raději ještě jednou zopakujme, že volby vyhrálo hnutí ANO a Andrej Babiš tudíž má nezpochybnitelné právo pokusit se sestavit vládu. Má rovněž právo seskládat si vládu podle svých představ a z lidí, kterým důvěřuje nebo považuje jejich profesní a charakterové vybavení za adekvátní.

Potíž je však zcela někde jinde. Andrej Babiš zvolil taktiku buldozera, který hrne vše před sebou a nehledí ani napravo, ani nalevo. Staví vládu, ačkoliv neví, zda pro ni podporu získá či nezíská (nyní zatím opomeňme jeho sněmovní hlasovací koketování s komunisty a SPD, i když s postupujícím časem se může jevit stále pravděpodobnější, že to s jejich pomocí nakonec nějak upeče). Příměr s „desetinásobným odmítnutím od slečny“ je sice mediálně hezký, ale na situaci to nic nemění. On by za tou slečnou měl jít klidně i podvacáté.

Kmenta: Babišovy metody jsou brutální, je kmotr. Křičí na lidi a uzurpuje si moc za každou cenu

sinfin.digital