Vládní podpora pro BMW je pochybná, investiční pobídky jsou přežitkem minulosti. Komentář Martina Maňáka

Vládní rozhodnutí poskytnout více než půlmiliardovou investiční pobídku německé automobilce BMW v Česku oživilo diskusi nad oprávněností a smyslem tohoto typu veřejné podpory. Dotaci ve výši téměř 529 milionů korun na vybudování testovacího centra bavorského koncernu totiž Babišova vláda schválila v situaci, kdy nalézt průmyslové dělníky je v Česku téměř nemožné.

Na tuzemském trhu pracovních sil chybí údajně až 300 tisíc lidí. Na první pohled proto zaráží, že součástí pobídky pro BMW je i speciální položka ve výši 25 milionů korun na „tvorbu pracovních míst“ a dalších téměř 47 milionů na nové zaměstnance.

Rozhazovačné vládní opatření, které by před lety působilo jako blahodárné, vyvolává v současné situaci značné rozpaky. Domácí ekonomika prochází konjukturou, která z trhu vysála doslova každého, kdo chce skutečně pracovat. Nemalá pobídka pro německou automobilku tak v podstatě znamená, že se vláda rozhodla vzniklý zaměstnanecký deficit dále prohlubovat, respektive financovat z kapes poplatníků.

Zoufalec týdne: Tomio Okamura. Komentář Petra Holce

sinfin.digital