“Vládu národní hanby” nelze tolerovat. Komentář Pavla Bělobrádka

Pavel Bělobrádek

Zítra bude žádat o důvěru vláda, která drží dva smutné primáty. Poprvé od listopadu 1989 se k moci v republice vracejí komunisté a poprvé povede kabinet trestně stíhaný člověk. Už toto jsou pro KDU-ČSL nepřekonatelné překážky, aby tuto vládu jakkoli podpořila. Kabinet má navíc řadu dalších vážných problémů.

Mohli jsme mít demokratický většinový kabinet bez komunistů. Ale Babiš řekl NE! Na tuto “vládu národní hanby” navíc občané museli čekat devět měsíců od voleb. Kdo nese vinu na tomto neblahém vývoji? Miloš Zeman, který dvakrát jmenoval trestně stíhaného premiéra a nedal mu ani podmínku získat většinovou podporu demokratických poslanců, což u jiných vyžadoval – nejedná tedy dle principu, ale účelově. Andrej Babiš, který nestál o podporu demokratických stran a přednostně jednal a systematicky hlasoval s SPD a KSČM. Nakonec místo SPD přibral ČSSD, a to zjevně jen proto, že SPD byla naprosto nepřijatelná v zahraničí.

Není pravda, že ostatní strany s ANO nebyly ochotny vládnout. Andrej Babiš dokonce dostal velkorysou nabídku, že vláda bude bez předsedů koaličních stran, čímž by se vyřešil jeho problém se stíháním. My jsme byli ochotni jednat o vládě za dvou srozumitelných podmínek: že v ní nebudou trestně stíhané osoby a že nebude nijak záviset na hlasech KSČM a SPD. Andrej Babiš s námi ale o těchto podmínkách ani nezkusil jednat. Přitom KDU-ČSL jako jedna z mála před volbami nevylučovala jednat o vládě s ANO. Právě proto, abychom dotlačili ANO 2011 k normálnímu vládnutí. Bohužel, on od počátku preferoval KSČM…

sinfin.digital