Vocaď pocaď Petra Holce: Akčnější a bojovnější hymna? Jeden velký průšvih, podle očekávání

Petr Holec

Olympijské výbory jsou poslední dobou známé hlavně díky korupci, dopingu nebo zločinně předraženým hrám v režii diktátorů a autokratů. Takže když teď vyšlo najevo, že se Český olympijský výbor kromě toho zabývá i změnou české státní hymny, aby podle jeho šéfa Jiřího Kejvala byla akčnější, bojovnější a i naše sportovce motivovala k lepšímu výkonu, nemohlo to skončit jinak než velkým průšvihem.

A taky že jo. Svěřte státní hymnu olympijskému výboru a skončíte se songem á la čínsko-ruského sportiště pro miliardu lidí. Což se v hudební terminologii zhruba blíží libozvučnosti Eurovize, jak teď ukázaly i nové verze hymny v režii skladatele Miloše Boka. Nejsem muzikolog, a proto se omezím spíš na legislativní zhodnocení jeho díla: pokud kdokoliv zachází s melodií, textem nebo aranží hymny nevhodným způsobem, dopouští se podle zákona přestupku a může dostat pokutu až 30 000 korun…

Ano, Kejval má pravdu, že naše hymna není úplně akční. Kdyby si ji na startu pustila do uší Ester Ledecká, nejspíš usne hned v první brance. Poslechněte si třeba zpěvnou italskou hymnu a chce se vám hrát fotbal. Zaposlouchejte se do té francouzské a hned si oblečete uniformu a někoho napadnete, jako vojenský pochod ji totiž složil armádní důstojník a zpívá se v ní o krvi nepřátel. To my, známé holubice bojující nejvíc ze všeho za volanty aut na silnicích, si místo toho pějeme o jarním květu!

Hymnu ustřihli a čau, vzdálila se realitě. Potlačují se tu názory, říká Orchestrovič Bauer

sinfin.digital