Vojtěch Filip je lhář. Jeho nehoráznosti o sovětské okupaci v roce 1968 jsou velezrádné. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

Naprosté lži a neskutečné nehoráznosti. Jinak se nedají nazvat vyjádření předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa, která řekl britskému listu The Guardian o okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Dokázat to není nijak těžké, stačí listovat historickými dokumenty. Filipova slova se dají označit za velezrádná, protože pokud si podobnou manipulaci dovolí český politik, nemá co pohledávat v poslanecké sněmovně. Zde jsou fakta.

Filip například zpochybnil podíl Rusů na proradné invazi v roce 1968. Řekl: „Historie byla ze sta procent zfalšována. Nikdo nenapíše, že celá idea je postavena na pozici proti Rusku,“ řekl šéf českých komunistů listu The Guardian. A dodal: „Tehdy byl v politbyru Sovětského svazu pouze jeden čistokrevný Rus, a ten hlasoval proti invazi. Brežněv byl z Ukrajiny. Většina invazních armád byla ukrajinská.“

Jenže Filip bohapustě lže.

V té době ovládalo Sovětský svaz 23. politbyro Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, jehož členové byli ve funkci od roku 1966 do roku 1971. A naprostou převahu v něm samozřejmě měli Rusové, žádný „jeden čistokrevný Rus“. To je Filipův výmysl.

Zeman bude při výročí 21. srpna mlčet. Svůj odvážný projev už pronesl, vzkázal Ovčáček

sinfin.digital