Vztyčený čínský prostředník směrem k USA. Komentář ekonoma Vladimíra Pikory

Reflex.cz

Vladimír Pikora

Při čtení zpráv z posledního týdne mám pocit, že pro stromy nevidíme les. My řešíme novou hymnu. No a svět řeší podstatné věci. Mezi podstatné věci patří třeba to, že v Číně začali obchodovat termínové kontrakty s ropou v čínské měně, tedy v jüanech. Ačkoliv u nás se o tom moc nemluví, snad že ne každý dokáže rozklíčovat význam té zprávy, může to mít ohromné globální důsledky. Je to vlastně pokus hospodářsky oslabit USA.

Není to poprvé, co se někdo pokusil globální význam dolaru ohrozit. Vždy to ale pro vyzývatele skončilo špatně. Tak třeba v roce 2000 začal S. Husajn obchodovat ropu v eurech. Libyjský vůdce M. Kaddáfí zase přišel s myšlenkou zlatého dináru jako nové měny pro Afriku a pro obchodování ropy. Krátce nato oba režimy padly. Takže ne úplně nelogicky se nyní mnoho lidí ptá, zda totéž nehrozí Číně.

Jenomže taková myšlenka je absurdní. Čína je jiná liga. A obchodování s ropou v jüanech je na rozdíl od jiných pokusů dobře promyšlené. Ostatně začátek tohoto obchodování proběhl úspěšně. Na rozdíl od iráckého a libyjského pokusu byly totiž splněny i ekonomické předpoklady úspěchu: Tady zdaleka nejde jen o politiku. Tady jde hlavně o ekonomiku. A vzhledem k velikosti čínského trhu má už přínos obchodovat v jüanech, protože se tím pro Číňany při nákupu černého zlata eliminuje kursové riziko.

ANALÝZA: Východní Ghúta je minulostí. Kde přijde další úder?

sinfin.digital