Západní řešení migrace z Afriky naráží na špatné africké vlády. Komentář Martina Maňáka

Vyhošťování delikventních migrantů z Dánska na ostrov Lindholm je důkazem toho, že migrační krize v Evropě nekončí ani náhodou. Výbušnost tématu se sice zmírňuje, neboť si obyvatelstvo na novou situaci zvyká. Migranti ovšem dále přicházejí a s tím se objevují i další nápady na řešení problému. Návrh německého pověřence pro Afriku budovat na „černém kontinentu“ Západem řízená prosperující města poukázal na primární příčiny exodu z Afriky, jež tkví v neutěšené tamní situaci, respektive špatné činnosti afrických států a vlád, které jsou za útěk obyvatelstva zodpovědné.

Podle konceptu Güntera Nookeho, jehož pověřila kancléřka Merkelová, by Západ na africkém kontinentu budoval a sám také řídil nová „superměsta“. Tím by se měl nastartovat ekonomický růst, jež by eliminoval negativní faktory, které dnes mnoho Afričanů nutí k emigraci.

Nepřekvapuje, že tento koncept narazil na politickou nevraživost v „místě určení“ – afričtí představitelé mu vyčetli, že chce opět zavádět kolonialismus. Návrh je přitom rozumný a dává šanci na reálné zlepšení situace. Ta je obecně velmi špatná a má se dále zhoršovat.

Rakušané uzavřeli „dětský Alcatraz“ pro migranty na české hranici

sinfin.digital