Zavadilová: Doufejme, ať je koronavirus jen jako povodně

Tereza Zavadilová

KOMENTÁŘ TEREZY ZAVADILOVÉ | Mám dosud schovanou titulní stranu Financial Times z 12. září 2001. Také titulku našich novin ze dne poté, co padla Lehman Brothers. Oboje to jsou noviny napsané v den, kdy bylo jasné, že svět se radikálně změní. Schovávám si také deník z pátku 13. března 2020, s nouzovým stavem a zavřenými hranicemi kvůli koronaviru. Zatím na podmíněnou hromádku. 

Pád Lehman Brothers změnil podobu světové ekonomiky tak, že to popřelo celkem velkou část do té doby platné ekonomické teorie. Finanční sektor se po krizi neprůstřelně zreguloval a globálnímu byznysu začali leckde vládnout úředníci z centrálních bank a jiných dohledových institucí. Hodnota peněz, natož různých finančních nástrojů, se rozmlžila. Aby se zabránilo jakékoli další krizi, levné peníze napumpované do ekonomiky daly vytvořit nové vrstvě bohatých na jedné straně, na straně druhé vznikly problematické bubliny a bublinky, většinou těsně vedle regulovaných trhů – viz ceny nemovitostí rostoucí do nebe, kryptoměny či fenomén pološedých korporátních dluhopisů, který mimochodem ještě zabolí.

Politicky vedla finanční krize ve svých důsledcích k dvourychlostní Evropě, černobílému hodnocení Bruselu, k populismu, který se nejdříve objevil v nejpostiženějších zemích (Maďarsko, Itálie...) i k různým zpátečnickým tendencím ve snaze zalézt před globalizací někam do bezpečí.

Nakažené koronavirem počítáme špatně, je to účelová prezentace, varuje primářka Adámková

sinfin.digital