Zdechovský: Podivné zakázky na ministerstvu zdravotnictví. Začal si někdo potají mastit kapsu?

Tomáš Zdechovský

KOMENTÁŘ TOMÁŠE ZDECHOVSKÉHO | Informace, které se objevují o nákupech chybějícího zdravotnického materiálu, naznačují, že si zřejmě někdo v době, kdy začali v České republice umírat první pacienti, začal potají mastit kapsu. Řadu zakázek podle zjištění médií dostaly firmy, které ještě před 3 měsíci byly mrtvé schránky nebo mají desítky exekucí. 

Když jsem v průběhu března předával s kolegy krizovému štábu kontakty na firmy s dlouholetou historií a zkušenostmi s nákupy v Číně, Indii nebo Turecku, kde se dal zdravotnický materiál objednat, bylo nám řečeno, ať mlčíme a nic neřešíme. V lepším případě jsme byli odbyti s tím, že se firmám někdo ozve. Táhneme přeci všichni za jeden provaz, ne?

Nikdo se firmám ale neozval. A teď zjišťujeme, že nouzový stav byl zneužit k miliardovým nákupům u firem, které nikdo neznal, nebo nemají v dané oblasti žádné zkušenosti a slouží jako bílé koně. Z protikorupčního hnutí ANO 2011 se tak rázem stalo hnutí korupční. Transparentnost je totiž to poslední, co můžeme v posledních týdnech v podání ministrů za toto hnutí vidět.

Koronavirus je šance pro restart. Centrum Prahy by mohl vrátit místním, říká Günsberger

sinfin.digital