Zdechovský: Proč šla média v době pandemie nekriticky vládě na ruku?  

Tomáš Zdechovský

Česká média v informování o pandemii COVID-19 selhala a platí to zejména o zpravodajství hlavních televizních stanic. Přestože televize představuje pouze jeden druh sdělovacích prostředků, stále je velmi důležitým zdrojem informací zvláště pro starší generaci. Ovlivňuje tak myšlení velké části obyvatel a ostatní média to bohužel úplně vyvážit nemohou. Zvláště když některá z nich navíc spadají „do holdingu“.

Média nekriticky tlumočila tvrzení vlády

První problém, s nímž se potýkalo zvláště televizní zpravodajství, spočívá v tom, že se předně v prvních týdnech soustředilo prakticky výhradně na informace týkající se šíření nákazy, jiné zprávy divák pomalu ani neviděl. Mezi lidmi to pomáhalo šířit paniku a pocit, že nás čeká katastrofa div ne apokalyptických rozměrů. Bohužel se ale nejedná o jediné pochybení.

Ještě více znepokojující je selhání (opět hlavně televizního zpravodajství) při kontrole činnosti současné vlády. Média nedokázala plnit jednu ze svých hlavních rolí, kterou mají v demokratické společnosti. Prohlášení vládních politiků byla přebírána jako samozřejmost bez jakékoli kritiky či otázek požadujících po politicích vysvětlení.

Kynčl: Po promoření populace koronavirem by z Česka mohlo zmizet město o velikosti Plzně

sinfin.digital