Zeman si hraje s ohněm. Spálit se nakonec ale může on sám. Komentář Bohumila Pečinky

Bohumil Pečinka

Miloš Zeman v úvodu svého vánočního poselství vysvětlil, proč zrušil tradici prezidentských novoročních projevů. Údajně je zavedl komunistický prezident Gottwald a on se chtěl vrátit k tradicím první republiky. 


Rušit něco tolik let po převratu je spíš paradoxní. O důvod víc, že právě prezident Zeman se tento rok aktivně účastnil na začlenění komunistické strany do současné vládní sestavy.

Jak známe Miloše Zemana, v případě návratu k vánočním poselstvím šlo spíše o originalitu za každou cenu. Bývalí prezidenti Havel a Klaus dokázali husákovskou tradici nudných novoročních projevů přebít lepším obsahem, aniž by museli přerušit zvyklost promlouvat k národu 1. ledna, což má ještě jeden hlubší význam. Ten den je totiž Státní svátek vzniku samostatné České republiky. 

Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman ještě jako poslanec československého federálního shromáždění se proti vzniku samostatné republiky stavěl, lze tuto nedůvěru k tomuto svátku chápat, ale nikoli omlouvat. Je v tom totiž zkoncentrovaná samotná podstata Zemanova prezidentství, která spočívá v nepochopení ústavní role prezidenta republiky.

Více si přečtěte na webu E15.cz.

sinfin.digital