Zemanovo další dno. Komentář Vratislava Dostála

Čtvrteční bizarní výjev z Pražského hradu má jeden nesporně pozitivní efekt: pokud jsme byť na chvilku váhali stran postupu Miloše Zemana, po tiskové konferenci s Bohuslavem Sobotkou je jasno: sociální demokraty chce ponížit, deklasovat, zničit. Druhý závěr zní: Zemanovi je ústava zcela ukradená. A za další: Zeman, pokud jde o politickou kulturu, dosáhl dalšího dna. Přestože věděl, že Sobotka, ať už z jakýchkoli důvodů, demisi zatím na Hrad nepřiveze, nechal nachystat vše tak, jako by se tak mělo stát. Sobotkovi poděkoval a požádal ho, aby vláda dovládla v demisi do doby, než jmenuje nového premiéra a popřál mu vše dobré v dalším životě. Zeman přijal demisi, kterou premiér nepodal. 

Netřeba psychologizovat ani moralizovat. O tom, jaký kus byl dneska na Hradě sehrán, se může přesvědčit každý sám. Pokud jde o podstatu současné politické krize, postačíme si s konstatováním, že se zjevně zaskočený Sobotka po několika minutách oklepal a nakonec byl schopen situaci čelit a veřejnosti dokázal ve stručnosti vysvětlit, proč se nakonec rozhodl s demisí posečkat.

Zároveň zdůraznil, že původcem krize není on a jeho demise, nýbrž skandály předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. A řekl také, že jsou sociální demokraté situaci ochotni co nejrychleji řešit a že preferují koalici na stávajícím půdorysu, tedy s lidovci a hnutím ANO. Mají jedinou a nepřekročitelnou podmínku: ministrem už nebude předseda ANO Andrej Babiš.

A proč tedy Sobotka váhá s demisí, kterou tak překvapivě v úterý ohlásil? Příčina je jednoduchá stejně jako oprávněná: od čtvrtečního rána média spekulují, že Zeman přijme demisi pouze Sobotky, nikoli celé vlády. Přitom dosavadní praxe hovoří o opaku: demise premiéra znamená pád celé vlády.

sinfin.digital