Žluté vesty slábnou, hněv Francouzů trvá. Protesty poškodily obraz prezidenta reformátora

Milan Rokos

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho vláda si po včerejšku mohli oddychnout. Páté dějství, jak o sobotních protestech mluvilo hnutí žlutých vest, muselo naopak zklamat organizátory. Pouhých 66 tisíc lidí v ulicích dokazuje, že v pondělí oznámené Macronovy ústupky – především zvýšení minimální mzdy, nezdaňování přesčasových hodin a zrušení plánovaného zdražování paliv – zabraly a demonstranty rozdělily.

Macronovi hraje do karet i počasí a blížící se Vánoce – v dešti a mrazech vůle protestovat rychle klesá. I když byli prakticky všichni účastníci pařížských demonstrací, s nimiž jsem mluvil, odhodlaní pokračovat, někteří zmiňovali fakt, že pravidelné víkendy v Paříži jim dost zatěžují rozpočet. Při hovoru o nízké kupní síle obyvatel si jeden muž stěžoval, že lidé nemají ani na vánoční dárky pro děti – i on se bude zřejmě příští týden složitě rozhodovat, čemu dá přednost.

V regionech je sice revoluční nadšení stále silné, pokud se už ani tam ale nepodařilo vzburcovat davy, budou počty lidí blokujících kruhové objezdy rychle klesat. Povzbuzený ministr vnitra Christophe Castaner už proto včera večer mluvil o tom, že „kruháče“ bude třeba uvolnit. Vláda zjevně přežila nejkrizovější chvíle a místo „občanské války v ulicích“, o níž psala média, už řeší praktické kroky vedoucí k obnově normálního fungování státu.

REPORTÁŽ Z PAŘÍŽE: Macrone, demisi! Žluté vesty znovu vyšly do ulic, v davu byly i polonahé ženy

sinfin.digital