Zoufalec týdne: Petr Pávek a jeho touha po vyšší výplatě. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Jinak neviditelný poslanec STAN Petr Pávek si vzal tento týden ve Sněmovně slovo a slušně se rozjel. Vlastně je mi sympatický. Odjakživa hubatý Pávek totiž jen nahlas řekl to, co si myslí většina poslanců, bojí se to ale kvůli strachu z voličů říct: ano, řekl si o víc peněz neboli podle něj „mléka“ od maminky. Není tedy na rozdíl od svých kolegů pokrytec. Přesto je zoufalec týdne. Poslanci si víc peněz nezaslouží a Pávek nemá pravdu.

Poslanci stále řeší, jestli sobě i kamarádům-senátorům od nového roku přidají hezkých 20 procent, takže by měsíčně brali přes 90 000 korun hrubého, nebo si skromně přihodí jen „9“ procent a budou tlouct bídu s téměř 84 000 korun. Pávek v tom má jasno. „Každé mimino chce víc mlíka a každý důchodce chce vyšší penzi. To je naprosto přirozené. A debata o tom, že si za svou práci tady budeme snižovat plat, je natolik pokrytecká, že nemůže, nemůže působit důvěryhodně… Ano, já chci přidat,“ řekl Pávek.

Konečně je to venku. „Jan Hus“ znovu promluvil a i kolegové ze STAN se od něj radši hned distancují, i když sami taky chtějí víc. A kdo by vlastně nechtěl, když teď do televize obden chodí přidávat všem, co žijí z peněz ostatních, odborářský boss Josef Středula? Peníze se dnes zase válejí na chodníku, jak se říká. A pro poslance to platí zvlášť. Pávek se totiž plete, že si chtějí za svou práci snižovat plat. Toho se nikdy nedopustili ani nikdy nedopustí: téměř třicet let jen řeší, jak si ho nezvýšit tolik, aby moc nenaštvali lidi.

Zoufalec týdne: Milan Chovanec. Komentář Petra Holce

sinfin.digital