Zoufalec týdne: Praha sobě. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Poslední týden určitě patřil Praze sobě, která i bez svého šéfa Jana Čižinského usedla v pražské koalici a začala konat. Její náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, jehož do vysoké magistrátní funkce vyneslo platonické zachraňování Libeňského mostu, zastavil výměnu starých sovětských eskalátorů v metru. A nový noční pražský starosta Jan Štern, politické dítě radní Prahy sobě Hany Třeštíkové, chce pro změnu nahnat před bary v centru Prahy „sekuriťáky“.

I oprava Libeňského mostu se sice zasekla, s novou pražskou koalicí začíná být ale i tak zábava. Scheinherr stopl výměnu eskalátorů v metru po svém jediném inspekčním výletu do stanice Anděl, kde se jako strojní inženýr podivil nad tím, proč se vyměňují staré sovětské eskalátory, když jsou prý technicky poctivě dimenzované na to, aby do metra – a tohle je má vlastní autorská licence – svezly a zase z něj vyvezly i tanky. Snad kdyby sem zase jednou přijely pomoct.

„Jsou tam staré sovětské eskalátory Leningrad. Měl jsem možnost se s tím sám seznámit a zjistil jsem, že jsou velice kvalitní. Jejich motor je dvakrát výkonnější, než by bylo třeba, a například řetězy jsou dvakrát mohutnější,“ zamyslel se Scheinherr. Ještěže tak! Škoda, že Praha sobě nevládne v Praze déle, protože pak by v metru nejspíš dodnes jezdily jen sovětské vagony, taky solidně dimenzovaná technická práce. Byl by to turistický skanzen se vším všudy a ruští turisté by si tu připadali jako doma. Jako v Leningradu!

Hamáček: Babišovi ministři na vládě hlasují proti návrhům, kterými se pak chlubí

sinfin.digital