Zoufalec týdne: Václav Klaus mladší. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Václav Klaus ml. preferoval povolební spolupráci s ANO, ve volbách získal z celé ODS suverénně největší počet preferenčních hlasů a nakonec ještě s Petrem Fialou neoslavil jedenáctiprocentní volební „vítězství“. Teď přišel trest: pražská ODS zařízla svého nejpopulárnějšího politika, když ho nenechala stát se ani svým prvním místopředsedou. Zoufalcem týdnem tak vlastně není Klaus ml., ale ODS – to jen pro objektivní pořádek. 

Pražské zaříznutí pro Klause ml., z nějž se nejen pro šéfa ODS Fialu stala nebezpečná partajní kometa, mimochodem znamená, že na lednovém volebním sněmu nebude kandidovat ani do vedení ODS, jak sám řekl. Nebo aspoň ne dopředu oficiálně, pražská ODS totiž na první místopředsedkyni znovu nominuje überambiciózní Alexandru Udženiju, jež je sama sebe poslední dobou ještě plnější než předtím. Dejte jí pět minut TV slávy a i večerní jatka Michaely Jílkové vám najednou budou připadat jako nevinné pohlazení.

Klaus ml. samozřejmě může stranu na sněmu zaskočit, jak se do Fialovy éry profesorského klidu v rámci bontonu běžně stávalo, a zkusit svou volební popularitu maximalizovat až přímo na místě. V kdysi vládní straně je nemálo těch, kteří stejně jako on jedenáct procent neslaví a chtějí zpátky k moci – ať už přímo či nepřímo. „Nezískali jsme dostatečný počet hlasů potřebný k prosazování programu. Ten výsledek bohužel znamená odchod do opozice. Dostali jsme se z opozice do opozice,“ popsal lakonicky Klaus ml. volební výsledek ODS. Ani Tomio Okamura by to neřekl líp.

A stejně tak i Klausovo těsné nezvolení pražským prvním místopředsedou ODS. „Jsou i mocenské důvody, že se někteří trošičku bojí, abych nerozbořil nějaké dlouhá léta budované vztahy,“ komentoval to pro změnu sám Klaus ml. ODS tím vlastně řekla, že jí i do budoucna stačí jedenáct procent, protože se Fialovi zalíbila předsednická funkce, zatímco Udženiji ta místopředsednická. Fiala dlouhodobě patří mezi nepopulární politiky, populárnější je i šéf komunistů Vojtěch Filip; Udženija je zase „transakční“, jak se říká hlavně pražským politickým obchodníkům. „Hodný profesor a zlá Sandra“, říkají tomu někteří v ODS.

sinfin.digital