Zrno: Den, kdy Kellner koupil Novu

Matyáš Zrno

Konzervativní noviny

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Nákup televize Nova společností PPF vzbudil očekávanou míru morální paniky v českých mainstreamových médiích. Podle Erika Taberyho z Respektu (vlastněného Zdeňkem Bakalou, který mimochodem celý proces kupování médií miliardáři v roce 2008 odstartoval) si PPF pojišťuje svůj vliv v souvislosti s očekávaným politickým a biologickým koncem Miloše Zemana. Pavel Šafr z Fora24 v tom vidí posílení proruských sil, což prý může skončit až odchodem z EU. Na poplach bije i Deník N, o něco opatrněji i David Klimeš z Aktuálně.cz a co je nejzábavnější, akvizice se děsí dokonce i šéfredaktor Lidových novin István Lékó, toho času (a i roky předtím) na výplatní pásce jiného miliardáře, Andreje Babiše. Výtky Kellnerovi se dají zkrátit do hesla: Čína, Zeman, Klaus. Ale bude za tím možná i něco jiného. V poslední výroční zprávě PPF se do té doby striktně apolitický Kellner opatrně přihlásil ke konzervativním hodnotám.

Proč si skutečně PPF pořídila Novu (a další aktiva nejen v ČR) nevíme. Zda jde jen o byznys, potažmo zda je pro PPF, vlastníka telekomunikačního gigantu O2, Nova důležitá kvůli spojení obsahu, distribuce a technologie, anebo si Kellner pořídil Novu jako „atomový kufřík“ coby pojistku při případné válce miliardářů či zda má ambice ovlivňovat politiku (v nejdivočejších snech levice třeba podporou prezidentské kandidatury Václava Klause ml.). Jak řekl komentátor Reflexu Viliam Buchert, ani nejbohatší firma si nekupuje vliv za padesát miliard korun…

Konzervativec Kellner?

Mimochodem, v době, kdy PPF televizi už jednou vlastnila (v letech 2002–2004), výrazně omezila vliv Novy na politiku. Jenže to bylo předtím, než se Petr Kellner (opatrně) přihlásil ke konzervativním hodnotám. A předtím, než se z (oprávněných) obav z Ruska a Číny stal obušek na domácí ideové oponenty.

Koupě TV Nova: Pět klíčových otázek pro Petra Kellnera

sinfin.digital