Zrno: Kdo ohlídá hlídače? aneb Úskalí facebookového boje proti Fake News

Matyáš Zrno

Konzervativní noviny

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Tak jsme se dozvěděli, kdo bude pro Facebook v českém prostředí ověřovat pravdivost zpráv. Ano, neváhejte ani minutu – je to projekt Demagog. Máme štěstí, mohlo to být ještě horší. Třeba Manipulátoři.cz… Facebook chce nepravdivé zprávy mazat nebo alespoň zobrazovat níže ve svém News Feedu, čímž omezí jejich šíření. Nepravdivé zprávy nemá nikdo rád, takže v čem je problém?

Boj s Fake News je v zásadě chvályhodný. Po internetu se šíří hovadiny všeho druhu. Rakety ve vlaku někde v Omsku vydávané za rakety, mířící z Ostravy na Ukrajinu. Údajné autobusy plné uprchlíků. Romové nemusí platit za léky v lékárnách. COVID-19 zničíte pitím teplé vody. Romové mají větší důchody než bílí atd.. Ovšem jednak co s tím (i blbci mají nárok na svobodu slova) a jednak se jako Fake News označují i názory – v tom je odborníkem server Manipulátoři.cz (oproti mnohem střízlivějšímu hoax.cz).

A pak tu máme specifický problém projektu Demagog, která má nestranně zkoumat pravdivost výroků politiků a který má nyní být arbitrem pro Facebook. Jeho problém je v podstatě jakýsi institucionalizovaný autismus. Psal jsem o tom loni, pojďme si to jen krátce připomenout na několika příkladech.

Seknul se o korunu!

Bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný podle Demagogu lže, když v debatě o dotovaném jízdném řekne „Proč moje děti, jako poslance, mají jezdit z Heřmanova Městce do Chrudimi za dvě nebo tři koruny?“ Sekl se totiž o korunu – lístek stojí 4 Kč! Což Demagog doplnil působivým screenshotem z kalkulátoru jízdného. Inu, nepravda.

Poslanec Marek Benda (ODS) zase řekl: „Nejhorší ústavu mají Spojené státy, akorát jim funguje 200 let se 17 dodatky, a Velká Británie, která nemá žádnou”. Je to prý nepravda – od ratifikace ústavy už totiž uběhlo 231 let, dodatků je 27 a v případě Velké Británie se prý jedná o „typ nekodifikované ústavy“. Ano, tím se skutečně zcela mění smysl Bendova výroku…

Novotného jsem vyprovokoval úmyslně. Stylem a sólohrou se podobá Klausovi, říká Zahradil

sinfin.digital