Komunisté pohodili Štěrbovou do hromadného hrobu. O její smrti řekli dceři až po letech

Aneta Černá

Marie Štěrbová se rozhodla uprchnout z Československa. Komunisté ji zabavili restauraci, vystěhovali ji i s 19letou dcerou Vlastou z hezkého bytu do vlhké garsonky bez topení a záchodu a kvůli jejímu členství v Československé straně národně socialistické ji sledovala Státní bezpečnost. Sympatizovala s myšlenkami Milady Horákové a i přes neustálý dohled se jí podařilo zapojit do odboje. Při přecházení hranic ale padla do léčky StB. Komunisté ji ve vazbě utýrali a její tělo pohodili do hromadného hrobu v Ďáblicích... Příběh Marie Šterbové, která se stala obětí akce Kámen, je tématem dalšího dílu podcastu Černá historie, který na INFO.CZ připravuje Aneta Černá. Nový díl vychází každý lichý týden v sobotu ráno.

Marie Šterbová patří mezi několik desítek politických vězňů, jejichž ostatky komunisté zahrabali do hromadného hrobu na hřbitově v Ďáblicích. Běžnou praxí bylo, že pozůstalým buď ani neoznámili, že jejich blízký při věznění zemřel, nebo jim nesdělili, co se stalo s jeho ostatky. 

Někteří jako například právě dcera Marie Štěrbové Vlasta nebo dcera Zdeny Mašínové starší ale vypátrali, že jejich blízcí skončili právě v jámě v Ďáblicích. Hromadný hrob byl ale pečlivě hlídán, a proto na místo, kam se kromě těl nepohodlných vozil i odpad z celého hřbitova, nebylo možné umístit náhrobní kámen či tam nosit beze strachu květiny a svíčky.

sinfin.digital