Tomáš Popp má za sebou pestrou kariéru. Od kuchaře po aktivistu za práva zvířat a vegana přes organizování farmářských trhů se dostal až k pozici manažera české kuchařské a cukrářské reprezentace, takže má dosti unikátní pohled na gastronomickou scénu. „Některé farmářské trhy už nejsou tak farmářské a je to jen přeprodej. Ale pořád mají u nás dobrou úroveň, čímž neříkám, že tu máme i dost balastu, ale jsme na tom dobře i oproti třeba Německu a Rakousku,“ popisuje situaci s farmářskými trhy Pop s tím, že zatímco ty pražské jsou více o posezení, v Plzni je lidé berou více čistě jako příležitost nakoupit si na týden. „Je to vše o spotřebiteli, hlavní je nenechat si vše nabulíkovat,“ dodává.
V nové epizodě podcastu Chef Arena Pop rozebírá i to, jak se dění na kuchařských soutěžích světové úrovně přenáší do běžné praxe v restauracích. Za jednu z nejcennějších zkušeností pak považuje to, že kuchaři se naučí perfektně pracovat pod tlakem. Aktuální trendy v tom, co se vaří na soutěžích pak podle Popa můžeme pozorovat i na stolech v restauracích. „Dříve to bylo vše takové moc složité a načančané, byť pořád chutné, a to se přeneslo i do restaurací. Dnes je to hlavně o původní surovině a nějakých doplňcích. Kdy máš třeba dobrou rybu, proč bys ji do toho balil? To se teď hodně opouští. Je to dnes lehčí a používá se více zeleniny i méně věcí na talíři,“ vysvětluje Pop.
Proč kvůli farmářským trhům začal Tomáš Pop po letech veganství opět jíst maso? Co podle něj stojí za úspěchy české kuchařské a cukrářské reprezentace? Poslechněte si celý podcast.