Ego dostalo na zadek a já si sáhnul na dno, vzpomíná Mikuláš Gottwald na „michelinský“ Londýn

Karel Šimůnek

Jaké to je přijít jako mladý kuchař z Česka do londýnské restaurace se dvěma michelinskými hvězdami? V novém dílu Chef Areny o tom mluví Mikuláš Gottwald. Vařečku postupem času vyměnil za fotoaparát, ale láska k jídlu a kuchyni mu vydržela. Poslechněte si jeho příběh v podcastu Karla Šimůnka.

Začalo to na vesnici, u babičky na zahradě. Právě na tenhle moment z dětství Mikuláš Gottwald vzpomíná jako na chvíli, kdy ho to „chytlo“, i když v rodině nikdo profesionálním kuchařem nebyl. Následovala hotelová škola v Klánovicích, pak Petrovice a podnik Černý Kohout, kde sbíral první profesní zkušenosti. „Nebyl to fine dining. Bylo to víc pro lidi, na každodenní konzumaci,“ popisuje to Gottwald. 

Pak přišel velký skok a přesun do Londýna. Mikuláš Gottwald tam zakotvil v restauraci The Square se dvěma michelinskými hvězdami v erbu. „Bylo tam celkem 15 kuchařů, bylo to menší,“ říká. Ale možná o to větší zátěž to byla: šest dní práce „od rána do večera“ a jeden den volno. „Začal jsem si uvědomovat, že moc nežiješ,“ popisuje nasazení, které s sebou neslo extrémní fyzické i psychické vypětí. Stačilo půl roku. „Sáhnul jsem si na dno, sáhnul jsem si na svoje zdraví,“ vzpomíná Gottwald a dodává: Ego dostalo na zadek. 

Proč je to v Česku jiné a většinou klidnější? Proč to v tuzemském gastru není s lidmi jednoduché? A kudy vedla jeho cesta k fotografování jídla, ve kterém je považovaný za českou špičku? Poslechněte si celý rozhovor.

Dvě země a jeden národ v bitvě o Karabach. Zajde Turecko kvůli „bratrům“ až do krajnosti?

Koronavirus jako divoká karta. Jak může Trumpovo onemocnění zahýbat s kampaní?

sinfin.digital