Když si kuchař myslí, že ví všechno, tak je ztracen. Řemeslo je třeba podporovat, říká Kubec

Karel Šimůnek

Šestnáctým rokem je Miroslav Kubec v čele Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a snaží se podporovat jak současné kuchaře, tak k řemeslu přivést nové mladé talenty a dohlížet nad kvalitou jejich vzdělávání. Jak přiznává v nové epizodě podcastu Chef Arena, právě vzdělávání je pro kuchaře zásadní, ať už se jedná o mladé učně nebo o staré mistry kuchyní. „Dnes se mnozí kuchaři dostávají do stádia, kdy mají pocit, že se už nepotřebují nic nového učit a nepotřebují se zdokonalovat. Já se celoživotně držím zásady, že nesmím mít nikdy pocit, že všechno vím a všechno umím. Jakmile se do tohoto bodu dostanete, jste ztraceni,“ říká Kubec. „Připravujeme kurzy i pro profesionály s dlouholetou praxí, ale je důležité, aby si v prvé řadě oni sami uvědomili, že to potřebují,“ dodává.

Za Asociací kuchařů a cukrářů mnoho lidí vidí hlavně glanc soutěží národních kuchařských týmů a reprezentaci Česka těmi nejlepšími, nicméně Kubec opakovaně říká, že reprezentace je jednou věcí, nicméně úkolem asociace je hlavně podpora řemesla a kuchařů jako takových. „Už cílíme i na základní školy a dětem ukazujeme, co vlastně přesně kuchař dělá a jak pracuje. Ukazujeme jim to na příkladech těch špičkových kuchařů, co v Česku máme, jedno zda jsou členy Asociace nebo ne, na to já si nikdy nehrál, důležité je prostě podpořit řemeslo,“ vysvětluje Kubec s tím, že ač se již podílel na přípravě několika návrhů na zdokonalení výuky mladých kuchařů, vždy na ministerstvu školství narazil. „Snažíme se mluvit do osnov, protože víme, jakými neduhy vzdělávání trpí. Ale vždy jsme narazili a na ministerstvu někdo řekl, že takhle to nejde a bude se dál vařit podle zastaralých norem, které jsou dnes už nefunkční,“ líčí situaci Kubec.

Na jaké špičkové kuchaře, které on sám učil základům řemesla, Miroslav Kubec rád vzpomíná? Jaké jsou priority Asociace kuchařů a cukrářů pro následující roky? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital