Suroviny se v Česku prodávají draze a nakupují blbě. Jsme v tom trochu moulové, říká Jakubec

Karel Šimůnek

Po delší době strávené ve Španělsku má Dušan Jakubec srovnání, jak se nakupují suroviny na Pyrenejském poloostrově a jak u nás v Česku. Z tohoto srovnání ale Češi podle Jakubce vůbec nevychází dobře. „Bylo mi z toho smutno, když jsem porovnal nákup tam a tady. Kvalita surovin je úplně jinde, o ceně nemluvě. Někdo má asi zájem je tu prodávat draze a nakupovat blbě. Češi jsme v tom možná trochu moulové nebo nemají srovnání,“ říká Jakubec, spolumajitel italské restaurace Ristorante Prosecco, v nové epizodě podcastu Chef Arena.

Když se po několika měsících strávených ve Španělsku vrátil Dušan Jakubec do Česka, na vlastní oči mohl pozorovat rozdíly, jak se nakupují kvalitní suroviny doma a v zahraničí. „Byl jsem strašně naštvaný. Ovoce i zelenina v poměrně drahém krámě byly zvadlé na hromadě,“ neskrývá rozčarování Jakubec s tím, že Češi jsou v tomto ohledu možná trochu moulové, co si nechají líbit nakupování horší kvality potravin za vyšší cenu. „Nemusí sem přivézt ani sladké rajče, může být klidně i kyselé, stačí že je červené a prodá se. Hroznové víno ve Španělsku je velikosti palce, u nás je to malíček. Proč? Prostě koupili to menší, proč by vozili to dobré,“ pokračuje ve srovnávání.

Jakubec v rozhovoru s Karlem Šimůnkem komentuje i skutečnost, že mnoho kuchařů se v poslední době vydalo cestou jednoduchosti. „Trendem je dobrá surovina, co nejjednodušší příprava a k tomu nějaký zajímavý doplněk. Dát lidem dobře najíst a k tomu na tom i něco vydělat,“ popisuje Jakubec situaci na gastroscéně s tím, že fine dining se v Česku příliš nevyplácí provozovat. „Je to pořád o tom mít sponzora, jinak si to na sebe vlastně nemůže vydělat. Jsou to krásné hospody, vaří dobré jídlo, ale získat z toho peníze není vůbec jednoduché,“ dodává.

Proč se otevření vysněné restaurace může mnoha amatérským kuchařům spíše vymstít, než aby dělalo radost? Proč Dušan Jakubec považuje sociální sítě za nedílnou součást gastronomie? Poslechněte si celý podcast.

Pracoval jsem i 350 hodin za měsíc a bral to jako prestiž. Vařit pro prezidenty je zážitek, říká Král

SDÍLET
sinfin.digital