Je dobře, že nebudou vznikat nové podniky. Už toho bylo dost, říká autor Gastromapy Hejlík | info.cz

Články odjinud

Je dobře, že nebudou vznikat nové podniky. Už toho bylo dost, říká autor Gastromapy Hejlík

Lukáše Hejlíka možná většina zná jako divadelního a filmového herce, ale jeho hlavním projektem je už nějaký čas takzvaná Gastromapa. Přehled 365 podniků v internetové aplikaci a v knize se jako jeden z mála soustředí především na regiony, nikoliv jen na Prahu. „Lidi začalo víc bavit cestovat za jídlem než za nějakou rozhlednou. Před pět lety to bylo naopak,“ říká Hejlík v nejnovějším dílu podcastu Insider, který si můžete poslechnout v přehrávači niže v článku nebo na Spotify a dalších platformách.

Krize, kterou vyvolal koronavirus, dopadla i na regionální gastronomickou scénu. Podle Hejlíka zatím zavřely asi tři restaurace z celého jeho přehledu. Sám si ovšem myslí, že dnešní vývoj může přinést i řadu pozitiv, mimo jiné krach špatných podniků neschopných konkurence. „Je dobře, že už nebudou vnikat nové podniky. Bylo toho už dost,“ dodává.

Krize ovšem postihla i samotného Hejlíka, přestože si nestěžuje. Krátce před uvalením karantény nechal vytisknout 6000 kusů aktualizované Gastromapy a jen v tiskárně za to zaplatil tři čtvrtě milionu. Na několik týdnů přišel i o představení Listování, s nímž objíždí republiku.

Pokud vás zajímá, kolik stojí výroba kuchařky, kolik jsou za ni Češi ochotni utratit, kdo je nejlepším českým foodkritikem, jak má chutnat správná káva či proč už není bezhlavým vyznavačem biopotravin, pusťte si nejnovější díl podcastu Tomáše Jirsy a Michala Půra.

Starší díly podcastu Insider >>>

Insider na Spotify >>>

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud