KAPITOLA — Řehounek

Stravenkový paušál jako hrobař české gastronomie? Lidé na obědy chodit nepřestanou, věří Řehounek

Jan Palička

19. 11. 2020 • 07:00
Chystaná novela zákona o dani z příjmů, která by zavedla tzv. stravenkový paušál neznamená konec klasických stravenek, upozorňuje poslanec hnutí ANO Jan Řehounek, podle kterého by bylo vhodné, kdyby byl paušál koncipován účelově tak, aby obdržené peníze byly utráceny výhradně za potraviny. „Pokud by byla možnost jít cestou prokázání účelovosti, kterou tedy bohužel v současné době s odložením EET úplně nevidím, tak bych byl raději. Na druhou stranu věřím tomu, že lidé nepřestanou chodit na obědy a nezačnou si místo toho kupovat rohlík s vlašským salátem,“ říká Řehounek.

Takzvaný stravenkový paušál je podle Řehounka alternativou pro ty zaměstnavatele, kteří aktuálně nemohou nabídnout zaměstnancům závodní stravování, nebo se z různých důvodů nechtějí zapojit do klasického stravenkového systému. Po jeho zavedení by stravenkový paušál mohlo čerpat až milion zaměstnanců.

Poslanec za hnutí ANO by ocenil, kdyby čerpání paušálu bylo účelové pouze na nákup potravin. Toho se prý ale bude s možným koncem EET obtížně dosahovat. „Byl bych rád, kdyby to vše šlo opravdu jen do stravování. Na druhou stranu, lidé, kterých se to týká, si ty peníze nestrčí někam do slamníků. Jsme v České republice, tady ten systém nakládání s penězi takový není,“ věří Řehounek. 

„Ta nejhlavnější otázka je, jak vedle sebe budou fungovat klasické stravenky a stravenkový paušál. To ukáže až čas. A pokud by se ukázalo, že je to nastaveno nějakým způsobem nevyváženě a nepoměrově, určitě bude prostor se k tomu vrátit,“ dodává poslanec za hnutí ANO. 

Hrozí naplnění obav některých provozovatelů restaurací, že stravenkový paušál by jim mohl snížit tržby? A jaké dopady může mít stravenkový paušál na státní rozpočet? Poslechněte si celý rozhovor.