Aktivisté mají utrum. Pražskou Kliniku musejí vyklidit, potvrdil soud

ČTK

lup

Aktivisté provozující na pražském Žižkově Autonomní sociální centrum Klinika musejí budovu a přilehlé pozemky definitivně vyklidit. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Správa železniční dopravní cesty, která je novým majitelem, tvrdí, že do zchátralé budovy chce po opravách přestěhovat část svých zaměstnanců. Zástupkyně Kliniky Tereza Virtová řekla, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. To však samo o sobě nemá odkladný účinek.

Podle soudu je rozhodující smlouva o výpůjčce, kterou aktivisté se státem uzavřeli. „Doba určitá sjednaná na jeden rok uplynula, tím skončil smluvní stav a žalovaná užívá nemovitost bez právního důvodu,“ uvedla soudkyně zpravodajka Renata Hertlová. Smlouva o výpůjčce vypršela loni v březnu.

Ve smlouvě je podle soudkyně sice nastíněna možnost prodloužení, povinnost z ní ale žádná nevyplývá. „Bylo jen a jen na vůli žalobce, zda se smluvní vztah se žalovanou prodlouží,“ dodala Hertlová.

Správa železniční a dopravní cesty, která získala objekt od státu loni v říjnu, se žalobou domáhala vyklizení centra. Do objektu chce po opravách přestěhovat část svých zaměstnanců. Aktivisté se bránili tím, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy. Podle právního zástupce Virtové Pavla Uhla se ale soudy otázkou dobrých mravů vůbec nezabývaly.

„My si myslíme, že stát nakládá nehospodárně se svým majetkem, myslíme, že to dělá i v případě Kliniky,“ řekla novinářům Virtová po skončení jednání. Objekt podle ní pět let chátral a byl nepoužívaný. „Poté nám (stát) na rok zlegalizoval pobyt, choval se hospodárně a teď nám opět brání v tom, aby se s tím majetkem smysluplně nakládalo,“ dodala.

sinfin.digital