Bývalý izraelský odstřelovač vystavuje v Praze. Chce ukázat absurditu války

Info.cz

Galerie Čermák Eisenkraft otevřela v pražském domě SmetanaQ na Smetanově nábřeží další výstavu. Ta má ambice pomoci Praze stát se jedním z center současného světového umění. Expozice s mnohoznačným názvem „A nelze s tím nic dělat“ (And it can’t be helped) vypráví dva jedinečné příběhy světoznámých umělců Eugena Lemaye a Yigala Ozeriho. Výstava potrvá až do konce února a vstup je na ni zdarma.

Osudy Eugena Lemaye a Yigala Ozeriho úzce spojují osobní životní zkušenosti s celospolečenským univerzálním zlem – válkou. Oba se v díle „A nelze s tím nic dělat“ zabývají společenskou a psychologickou povahou války. Rozdíl mezi umělci spočívá ve způsobu jejího vnímání. Zatímco Lemay nabízí pohled na válku z perspektivy vojáka, Ozeri ze své pozice působí jako přihlížející vyprávění jiného vojáka. Oba pohledy jsou však v hledání odpovědi na otázku ne-opodstatněnosti války stejně oprávněné. Ať již jde

o minimalistické mnohoznačné instalace Lemaye či vskutku neuvěřitelně fotorealistické olejové malby Ozeriho, výstava „A nelze s tím nic dělat“ připomíná naši neustálou humanitární zodpovědnost.

Byty v Praze budou čím dál dražší. Ceny už ale porostou pomaleji

sinfin.digital