Cyklisté z pěších zón v centru Prahy nezmizí. Soud zrušil opatření radnice

ČTK

luš

Městský soud v Praze zrušil opatření Prahy 1, omezující pohyb cyklistů v pěších zónách v centru metropole. Informaci ČT24 potvrdila ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Žalobu podalo sdružení AutoMat a další dva žalobci, pode kterých se úřad dostatečně nevypořádal s připomínkami, které při projednání k opatření dorazily. Omezení kol mezi 10:00 a 17:00 se mělo týkat zejména oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. Rozsudek je pravomocný, je možné proti němu podat kasační stížnost. Praha 1 to zvažuje.

V centru Prahy se nyní rozmisťuje dopravní značení, které mělo platnost omezení vymezovat. Záměr kritizovali někteří politici a obyvatelé Prahy, podle kterých by se měla cyklistika spíše podporovat než omezovat. Radnice Prahy 1 opatření zdůvodnila tím, že cyklisté v pěších zónách ohrožují chodce.

Žalobu podal cyklistický spolek AutoMat spolu s opozičním zastupitelem Prahy 1 Petrem Kučerou (Zelená pro jedničku) a dalším žalobcem. Podle mluvčí Blažkové soud uvedl, že k omezení sice je platný důvod, ale že se mělo přistoupit k méně drastickému řešení, konkrétně k omezení rychlosti cyklistů. Daším důvodem podle mluvčí bylo, že silniční úřad Prahy 1 omylem nevypořádal některé připomínky spolku AutoMat, což už mezitím napravil.

Unikátní budova v Praze na Vltavské má nové nájemníky. Obsadí ji největší světová reklamka

sinfin.digital