Harleye v Praze. Na spanilou jízdu centrem metropole zítra vyrazí čtyři tisíce motorek

ČTK

lup

Centrem Prahy v sobotu projede asi 4000 motocyklů Harley-Davidson. Akce s názvem spanilá jízda se uskuteční v rámci Týden legend, který se koná na holešovickém výstavišti od 5. do 8. července k oslavám 115. výročí založení značky Harley-Davidson. Jízda startuje v 10:00 z Letenské pláně. Nejstarším účastníkem by měl být 83letý Ital, který přijel na svém Harley-Davidson Road King po vlastní ose z Říma. Uvedl to hlavní organizátor akce Jaroslav Vavřina.

"Do Prahy přijelo zhruba 60.000 motorkářů, dále očekáváme dalších asi 40.000 návštěvníků. Kvůli omezené kapacitě se účastníci spanilé jízdy losují. Pojedou ve třech vlnách přibližně po půl hodině. Startujeme na Letné a pojedeme přes Václavské náměstí, okolo právnické fakulty na náměstí Jana Palacha. Tam bude krátká zastávka. Poté Chotkovou ulicí, přes Letnou a zpět na holešovické výstaviště," uvedl Vavřina. Jízda by podle měj měla skončit do 13:00.

Do Prahy dorazili motorkáři ze 71 zemí. Kromě Čechů jich je nejvíce z Německa, Itálie, Francie nebo Velké Británie. Bohaté zastoupení by podle organizátorů měly mít také státy východní Evropy, především Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Polsko. "Ale máme účastníky i ze vzdálenějších zemí, jako jsou například Austrálie, Nový Zéland nebo Indie," podotkl Vavřina.

Prodloužený červencový víkend odstartoval už ve středu koncertem skupiny The Rolling Stones na výstavišti v Letňanech. Hlavní část akce se poté koná v Holešovicích. "Na holešovickém výstavišti je k vidění největší výstava Harleyů, čtyři hudební scény plné skvělých kapel nebo tři demo trucky Harleyů. Každý, kdo dorazí, si bude moci zdarma vyzkoušet jakýkoliv motocykl Harley-Davidson," uvedl dále Vavřina.

sinfin.digital