Historický palác Sokolů v centru Prahy chátrá. Spolku chybí na opravu Tyršova domu 120 milionů

ČTK

luš

České obci sokolské chybí asi 120 milionů korun na investice do Tyršova domu na Malé Straně, který obec vlastní od roku 1921 a kde sídlí. ČTK to sdělila starostka Sokola Hana Moučková. Obec podle ní na podnět premiéra Andreje Babiše (ANO) zpracovala podklad s nutnými investicemi a úpravami. Sokol má podle prezidentky s financováním investic a provozu historického paláce dlouhodobě problém.

V Tyršově domě obec provozuje areál s tělocvičnami, krytým bazénem a dalšími sportovišti. Podle Moučkové je využívají jak členové Sokola, tak široká veřejnost. Provoz objektu nicméně letos nijak nepodpořilo ministerstvo, dotaci Sokol získal jen od pražského magistrátu a Prahy 1. „Tyršův dům má obrovský význam pro aktivní život obyvatel centra Prahy a má také obrovský význam svou pozicí v památkové rezervaci UNESCO. Proto mi připadá dosti přezíravý postoj státních orgánů naprosto nepochopitelný,“ uvedla starostka.

Současná krize ve financování sportu podle ní neumožňuje žádné investice do modernizace Tyršova domu, obec má problém sehnat peníze i na provoz a nutnou údržbu. „Provádíme pouze nejnutnější opravy, a to je do budoucna rozhodně neudržitelný stav,“ zakončila Moučková. Stavebně-technický stav paláce je podle ní uspokojivý.

Chalánková: Adopce dětí homosexuály jsou proti přirozenému řádu, bortí systém a není to náhoda

sinfin.digital