Jeden stavební úřad pro celou Prahu je nutný, průtahy jsou nekonečné, říká muž, který má šéfovat územnímu rozvoji

Nguyen Thuong

Architekt a urbanista Petr Hlaváček (Spojenésíly pro Prahu/TOP 09) bude mít nové pražské radě na starosti územní rozvoj metropole. Přebírá ho od Strany zelených. Hlaváček, bývalý šéf Institutu plánování a rozvoje, spolu s tím kritizuje délku povolovacích řízení v hlavním městě. Ovšem na nový stavební zákon podle něj nemá smysl spoléhat, vysvětluje v rozhovoru pro E15.

Stanete se novým radním pro územní rozvoj. V čem bude vaše působení jiné než v případě vaší předchůdkyně Petry Kolínské (SZ)?

Ona se na to dívala z hlediska politiky Strany Zelených a já se na to budu dívat víc z hlediska potřeb toho rozvoje. Mě budou v tuto chvíli víc zajímat potřeby toho města, což je infrastruktura a bydlení. To je napříč radou, to se nedá dělat pouze z pozice náměstka. Byl bych rád, aby i ostatní gesce na tom spolupracovaly a vnímaly ty potřeby shodně.

A co je podle vás optika Zelených?

Oni tu věc vnímali hodně zespoda. To je důležitý pohled, protože ty zásahy města mohou poškodit dané místo nebo lokalitu. To je úplně legitimní. Zároveň je tu ale nějaký strategický pohled, kdy Praha soutěží minimálně ve střední Evropě o svou pozici a nabízí své kvality. A k těm kvalitám patří sociálně prostupné město, a tam jsou ty problémy. Myslím, že je důležité najít v každém projektu to nejlepší řešení pro všechny.

Budoucí radní Pirátů: Zjistíme, kdo je v městských bytech. Kdo bere moc, nemá tam co dělat

sinfin.digital