Konec pandí diplomacie. Lidská práva jsou víc, říká vedení Prahy a chce přepsat smlouvu s Pekingem

ČTK

lup

Vedení hlavního města chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Shodli se na tom zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). Podle politiků byl Praze článek vnucen a ve smlouvě mezi dvěma městy je zcela nadbytečný. Pokud záměr schválí rada, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zahájí jednání o úpravě smlouvy. Pokud by protistrana odmítla, ve hře je i její úplné vypovězení. To by muselo schválit zastupitelstvo.

Radní na dnešním zasedání zatím o záměru nehlasovali, protože podle Hřiba ještě není formálně připraven. Vedení města by ho chtělo schválit do konce ledna. Pokud se tak stane, dostane primátor mandát zahájit jednání se zástupci Pekingu o úpravě, což by se mělo stát do června. Pokud by v jednání neuspěl, o dalším postupu by rozhodovali zastupitelé a zástupci koalice se nebrání ani úplnému ukončení partnerství s čínskou metropolí.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) serveru Deník N řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje. "Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA," uvedl ministr. Připustil však, že smlouva byla uzavřena mezi Prahou a Pekingem, ne mezi státy, a proto do ní ministerstvo zahraničí nemůže zasahovat a má pouze konzultativní roli.

Začne se Krtek padělat? Kvůli komplikovaným sporům dědiců hrozí i to, říká advokát Matzner

sinfin.digital