Libeňský most Praha ještě roky neopraví. Primátor přiznal, že se toho se stávající koalicí nemusíme dočkat

Iveta Mazáčová

IvM

Důležitý pražský Libeňský most se ještě roky nedočká velké rekonstrukce. Podle pirátského primátora metropole Zdeňka Hřiba začne generální oprava nejdřív v roce 2023, kdy už ale může být u vlády někdo úplně jíný. Hřib o tom mluvil v rozhovoru pro Novinky.cz. Na vině je podle něj absence dokumentace, která by zahrnovala rekonstrukci prosazovanou současným vedením města.

Drama kolem Libeňského mostu, který je klíčovou spojnicí mezi Holešovicemi a Libní, Pražany jen tak neopustí. Primátor Zdeněk Hřib řekl Novinkám, že v následujících letech se město zmůže jen na údržbu stavby, která je v havarijním stavu. „Teď bude investováno do toho, aby do té doby most vydržel,“ vysvětlil Hřib.

Za prodlení podle něj může především stávající dokumentace, která počítá jen s „drastickou“ variantou rekonstrukce a za kterou stojí bývalý náměstek pro dopravu Petr Dolínek. „Ta ale spočívala v tom, že se ten most napůl zboří a na starých pilířích se postaví nový most,“ říká primátor, pro kterého je takový scénář nepřijatelný. Současná magistrátní koalice chce prosadit takzvanou citlivou rekonstrukci.

sinfin.digital