Magistrát: BigBoard žádné nové plochy nezískal

ČTK

Praha nepronajala společnosti BigBoard nové reklamní plochy, pouze prodloužila nájem stávajících a postupovala podle zákona. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Deník Právo dnes uvedl, že dosluhující rada v úterý pronajala firmě osm nových ploch a nájmy dalších prodloužila, i když vazby mezi magistrátem a společností BigBoard řeší policie. Úterní krok radních kritizují zástupci nové pražské koalice či premiér Andrej Babiš (ANO). Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v otevřeném dopisu žádá po deníku omluvu, kterou je připravena požadovat soudně. Právo se na dotaz ČTK nevyjádřilo.

Z dokumentu, který rada v úterý schválila, vyplývá, že město uzavře nové nájemní smlouvy u osmi už existujících reklamních ploch, u kterých dosavadní smlouva vypršela. U dalších 19 pozemků radní rozhodli o prodloužení smlouvy formou dodatku. Ve všech případech bude nájem uzavřen na neurčito a smlouvy obsahují možnost výpovědi bez udání důvodu, pro kterou stanovují výpovědní lhůtu jednoho roku.

Podle mluvčího magistrátu nebylo u nově uzavřených smluv nutné vypisovat výběrové řízení. "Smlouvy byly v minulosti uzavřeny na základě výběrového řízení dle nejvýhodnější ceny," uvedl a dodal, že zvolený postup je v souladu se zákonem a úřad o něm informoval na úřední desce.

Dosluhující primátorka Krnáčová dnes v otevřeném dopisu šéfredaktorovi Práva Zdeňku Porybnému napsala, že článek deníku pracuje s nepravdivými informacemi a že ji nikdo nepožádal o vyjádření. Z úterního jednání rady, kde byl tisk schválen, byla podle svých slov omluvena. "Pokud bych se jednání účastnila, požadovala bych stažení tisku a jeho projednání novou radou," napsala končící primátorka. Tisk na radu předložil její stranický kolega, dosavadní radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Primátorka dále uvedla, že požaduje stažení článku a omluvu v tištěném deníku, jinak bude omluvu vymáhat právní cestou.

Krok radních na serveru Novinky.cz kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by končící rada neměla uzavírat nové smlouvy. Kandidát nové koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že nová pražská rada smlouvy posoudí a případně vypoví. Podobně se vyjádřil lídr Prahy Sobě Jan Čižinský.

Deník Právo před časem napsal, že bývalý magistrátní úředník Ivo Mates využíval několik let vůz Volvo patřící firmám kolem skupiny BigBoard. Zároveň se podílel na přípravě podkladů pro rozhodnutí o pronájmu reklamních ploch v metropoli. Úředník následně na magistrátu skončil, jeho vztah k BigBoardu prošetřuje policie. Lukrativní zakázky na reklamu a jejich přidělování se v Praze řeší dlouhodobě, a to jak na magistrátu, tak například v dopravním podniku. Podle kritiků je řada smluv pro město nevýhodná.

sinfin.digital