MHD v Praze zdarma? Posílil by se efekt "bydlení ve vozidle"

vkr

Pokud by v Praze byla zavedena MHD zdarma, posílilo by to efekt "bydlení ve vozidle", míní předseda dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp. Městskou hromadnou dopravu bez poplatků před nadcházejícími komunálními volbami prosazují například politické strany ČSSD či KSČM. 

Pražská hromadná doprava zdarma by podle levicových politických stran ulevila dopravní situaci i životnímu prostředí metropole. Na druhé straně by ale město muselo vykrýt výpadek příjmů z jízdného, které do kasy Dopravního podniku ročně přinese okolo čtyř miliard korun. Sociální demokraté tvrdí, že by finance získali registrací sta tisíc nových obyvatel Prahy, kteří by tuto částku zaplatili na daních, komunisté by výpadek financí kompenzovali z přebytku městského rozpočtu. 

Jenže je otázkou, zda by daňové příjmy nově zaregistrovaných lidí v metropoli přinesly kýžené čtyři miliardy, respektive zda by se celou tuto částku podařilo zadotovat z přebytku hospodaření města. „Pokud by však část příjmů vypadla, utrpěla by tím kvalita dopravy," varuje pro INFO.CZ Emanuel Šíp.

Bezplatná MHD v Praze je populistický experiment. Jde o slepou uličku s nejistým financováním

sinfin.digital