Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o prestižní ocenění přišel | info.cz

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o prestižní ocenění přišel

Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. Alcron o prestižní ocenění přišel

Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field; o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron, informovala o tom dnes informovala PR agentura Weber Shandwick s tím, že to uvádí aktuální vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu, které bylo dnes večer slavnostně představeno v Budapešti. Stejně jako v uplynulých letech inspektoři Michelinu hodnotili v České republice výhradně restaurační zařízení v Praze.

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe krom hvězd a příborů uděluje i další ocenění, a to Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest - Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově od letošního roku Bistrøt 104. O tento symbol naopak letos přišly restaurace SaSaZu a také Aureole. Zatímco SaSaZu drží symbol dvou příborů, Aureole letos zůstala zcela bez ocenění.

„V letošním průvodci Main Cities of Europe bylo ohodnoceno celkem 33 českých restauračních zařízení. To je méně než v loňském roce, ale seznam zaznamenal významné změny a objevily se v něm čtyři nová zařízení. Kromě již zmiňovaného Bistrøt 104 se jedná rovněž o CottoCrudo, Café Savoy a Lokal Inn,“ uvedla v tiskovém prohlášení agentura Weber Shandwick. Restaurace CottoCrudo obdržela symboly dvou příborů, Café Savoy jeden příbor a Lokal Inn pak ocenění “restaurace s dobrým jídlem“.

 

Volby 2018

Senátní volby 2018

Termín senátních voleb Kandidáti do Senátu Voličský průkaz

Komunální volby 2018

Termín komunálních voleb Jak volit do zastupitelstva

V rámci voleb do Senátu není třeba volební lístek nijak upravovat, stačí lístek s vybraným kandidátem vložit do příslušné obálky a vhodit do volební urny. Volby do zastupitelstev fungují jinak, je možné udílet preferenční hlasy. Všechny kandidující subjekty jsou na jednom velkém hlasovacím lístku.

Základní shrnutí informací pro VOLBY 2018 -  Senátní i komunální >>>

Čekají nás teploty nad 40 stupňů, oteplování nejde zastavit, varuje klimatolog z Matfyzu

Vlna veder, která zasáhla v posledních dnech Českou republiku, je důkazem, že klimatická změna dorazila i k nám. Peter Huszár z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy tvrdí, že oteplování lze zastavit jen drastickým snížením emisí. I kdyby se to ale podařilo, nepůjde to hned. Huszár zároveň předpovídá, že pokud nastavený trend bude pokračovat, budeme se stále častěji setkávat s extrémními projevy počasí, a teploty nad 40 stupňů už ani v Česku nebudou výjimkou. Jak nebezpečné je sucho? Proč je ve střední Evropě aktuálně takové vedro? A proč mají lidé dojem, že přicházíme o jaro a podzim? Podívejte se na rozhovor.