Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

O budoucnosti sídliště v Ďáblicích rozhodne studie. Hotová by měla být do konce března

O budoucnosti sídliště v Ďáblicích rozhodne studie. Hotová by měla být do konce března

O budoucím rozvoji sídliště v pražských Ďáblicích rozhodne územní studie. Vypracuje ji Institut plánování a rozvoje (IPR), který na ni od města dostane dva miliony korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Hotova by měla být do března příštího roku. Studie má určit budoucí rozvoj sídliště, kde zamýšlí developerská společnost CPI Reality podnikatele Radovana Vítka stavět několik věžáků se stovkami bytů. Proti výstavbě protestují obyvatelé a nesouhlasí s ní ani Praha 8.

Ďáblické sídliště sice není památkově chráněno, odborníci ale oceňují jeho koncepci a způsob zástavby. V průběhu času se tam udělaly drobné změny. „Proměny se odehrávají nekoordinovaně, jejich výsledkem je často stírání a oslabování jedinečných stránek sídliště, jež spoluvytvářejí jeho identitu. Územní studie by proto měla pojmenovat hodnoty daného území a fixovat je,“ píše se v dokumentu. Zároveň najde místa, kde lze případně stavět, aniž by byl narušen ráz sídliště.

 

Proti plánované výstavbě dlouhodobě protestují místní obyvatelé a nesouhlasí s ní ani radnice Prahy 8. Lidé se obávají zhoršení kvality života. Pro výstavbu podle nich není uzpůsobena stávající infrastruktura, a to jak kapacita parkování, tak dopravních přivaděčů, škol a školek nebo zdravotní péče a sociálních služeb. V minulosti se jednomyslným usnesením proti výstavbě vymezili zastupitelé městské části, kteří loni hlasovali proti navrhované podobě.

Domy mají vyrůst na místě stávajících objektů na několika pozemcích, a to v Šimůnkově a Čumpelíkově ulici, mezi Tanvaldskou a Střelničnou a ve Frýdlanstské ulici. Podle zápisu ze setkání investora s obyvateli má ve čtyřech domech vzniknout několik stovek bytů.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1