Opencard definitivně končí. Praha nechá projekt za 1,7 miliardy v tichosti zmizet v zapomnění

ČTK

lup

Praha ukončí platnost karet opencard, které nebudou mít nahrán měsíc po spuštění nově zaváděného tzv. multikanálového odbavovacího systému (MOS) kupon MHD. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. V MOS budou moci lidé jízdné platit online nebo mobilní aplikací. Kdy bude MOS spuštěn v dokumentu není uvedeno. Mezi cestujícími je nyní asi 240.000 platných opencard. Za kartu zaplatilo město asi 1,7 miliardy korun. Od roku 2016 ji nahrazuje kartou lítačka.

Náklady na výměnu jedné opencard jsou 100 korun. Celkové náklady by dosáhly 12 až 15 milionů. Levnějším řešením je proto podle dokumentu nezařadit opencard do MOS.

V praxi to znamená, že cestující, kteří v době spuštění MOS mají na opencard platný kupon MHD, ji mohou používat do vypršení platnosti kuponu. Ostatní si ji musí vyměnit za lítačku, nebo zvolit jiný způsob v rámci nového systému. "Pokud klient zvolí výměnu opencard za kartu lítačka, bude tato výměna po dobu jednoho roku od přijetí opatření poskytována pro klienta zdarma," píše se v materiálu.

sinfin.digital