Pandy v pražské ZOO nebudou. Zeman o ně v Číně nepožádal, tvrdí Bobek

ČTK

luš

Pražská zoologická zahrada pozastavila projekt expozice pand velkých a langurů čínských, uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Důvodem je podle něj to, že prezident Miloš Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Česko je nezískal. Bobek to uvedl na facebooku. V chystaném pavilonu za 200 milionů korun podle něj bude možné chovat jiné druhy zvířat.

Přípravu objektu pro pandy a langury, který má vzniknout na místě nynější expozice s ledními medvědy, pražská zoo pozastavila před několika měsíci. „Prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ uvedl Bobek.

Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje, využívá je v rámci diplomacie. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. Ve volné přírodě žije už jen zhruba 1800 jedinců.

Podle ředitele zoo je jen otázkou času, kdy bude projekt expozice s pandami velkými oficiálně ukončen. Důvodem je také to, že nové vedení hlavního města se s projektem neztotožňuje, napsal Bobek. Některé státy, které o pandy usilovaly, už Česko „předběhly“, doplnil. Pandy mohou být podle Bobka v připravovaném pavilonu nahrazeny například medvědy pyskatými.

sinfin.digital