Pět nejsilnějších developerů upevnilo pozici v Praze: patří jim celá polovina bytového trhu

ČTK

mk

Pěti největším developerům patřila v prvním čtvrtletí téměř polovina pražského bytového trhu. Podíl nejlepší pětky vzrostl v porovnání s koncem loňského roku vzrostl o 6,2 procentního bodu na 49,1 procenta. Stejně jako v loňském roce měl největší podíl na prodaných bytech Central Group s 19,1 procenta. Druhý byl Finep (13,5 procenta) a třetí Vivus (6,2 procenta). Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group, které má ČTK k dispozici.

Postavení v nejlepší desítce udržely také firmy YIT, AFI a Skanska Reality. Nově jsou v ní Rezidence Veselská, Horizon, Exafin a Metrostav Development. Pozici naopak ztratily Penta, Crestyl, JRD a M&K Development.

V prvním čtvrtletí developeři v hlavním městě prodali 1200 nových bytů s vydaným územním rozhodnutím. To bylo nejméně za posledních šest let. Meziročně jejich počet klesl o 11 procent. V porovnání s rekordním prvním kvartálem roku 2015 byl nižší zhruba o třetinu. Nejvíce prodaných bytů připadalo na Prahu 9, Prahu 10 a Prahu 5. Počet dostupných bytů v nabídce developerů meziročně vzrostl zhruba o pětinu na 4200. V polovině roku 2015 jich bylo 7000.

Střední třída si na hypotéku ani nesáhne, ČNB chybovala, říká developer Evžen Korec

sinfin.digital