Petřínská rozhledna se k uctění památek padlých vojáků rozsvítí v barvách trikolory

ČTK

raz

Rozhledna na pražském Petříně se dnes večer rozsvítí v barvách trikolory k uctění památky tří vojáků, které v neděli v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník. ČTK to sdělila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Vlajky na magistrátu dnes také celý den visí na půl žerdi. Těla zemřelých dnes v 16:15 dopraví na ruzyňské letiště vojenský speciál. V tu dobu by se měly na památku zemřelých rozeznít zvony katolických kostelů a chrámů v Praze. Magistrát už v minulosti využil rozhlednu k vyjádření solidarity s teroristickými útoky v evropských metropolích.

"Nasvícením petřínské rozhledny do barev trikolory a stažením vlajek na půl žerdi chceme vzdát hold našim padlým vojákům. Odpočívejte v pokoji, hrdinové," uvedla primátorka. Nasvícení rozhledny obvykle začíná kolem 21:30.

Naposledy se petřínská dominanta rozsvítila loni v srpnu v barvách španělské vlajky k uctění obětí teroristického útoku v Barceloně a nedalekém městě Cambrils. Předtím byl Petřín osvětlen v národních barvách Francie, Belgie, Německa i Británie. Nasvícení známých památek nebo naopak zhasnutí světel ozařujících městské dominanty se používá jako pietní gesto i v jiných světových metropolích.

sinfin.digital