Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Policisté vyšetřovali za první pololetí v Praze sedm vražd. Všechny úspěšně objasnili

Policisté vyšetřovali za první pololetí v Praze sedm vražd. Všechny úspěšně objasnili

Kriminalisté v Praze vyšetřovali za první pololetí letošního roku sedm vražd, stejně jako loni ve stejném období. Objasnili všechny. V první polovině roku ubylo loupeží. Policisté jich letos vyšetřovali 85, o 32 méně než loni. Méně bylo i kapesních krádeží, naopak stoupl počet případů, kdy byla vykradena auta. Na tiskové konferenci to dnes řekl nový ředitel pražských policistů Jan Ptáček.

Kapesních krádeží bylo v Praze za prvního půl roku nahlášených 2696, objasněno bylo pouze 83. „Objasnění je složitější, protože oběť krádež většinou zjistí na jiném místě, v jiné době, a pro policii je pak obtížné zajištění jakýchkoliv stop,“ vysvětlil Ptáček. Situace je podobná jako loni, kdy bylo nahlášeno 3062 kapesních krádeží a objasněno jich bylo 80.

Podle Ptáčka klesl i počet krádeží aut, z 524 na 376, oproti loňskému prvnímu pololetí naopak stoupl počet případů, kdy bylo auto vykradeno - o 330 na 2788. „Je to samozřejmě taky o prevenci. Jde to o to, kde řidiči vozidla zanechávají a jestli slyší na naše rady, aby nezanechávali věci ve viditelných částech vozu - aby nebyly lákadlem pro nenechavé ruce zlodějů,“ řekl Ptáček.

Ptáček nahradil v čele pražské policie Miloše Trojánka, který se na konci května přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Trojánek se v minulosti opakovaně zastal podřízeného, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

Ptáček dnes obecně řekl, že žádné tlaky na policii nevnímá. „Žádné tlaky nevnímám a ani nemám potřebu nějakým způsobem na jakékoliv události reagovat,“ řekl ředitel. „Všechno běží standardním způsobem, veškerá trestní řízení v rámci hlavního města jsou pod dozorem státního zastupitelství a nadřízených, takže já nemám důvod do nich vstupovat. V případě, že bych zjistil jakékoliv problémy v jakékoliv kauze, mám aparát, který je schopný je prošetřit a v případě potřeby i zasáhnout,“ doplnil.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1