Policisté vyšetřovali za první pololetí v Praze sedm vražd. Všechny úspěšně objasnili

ČTK

nek

Kriminalisté v Praze vyšetřovali za první pololetí letošního roku sedm vražd, stejně jako loni ve stejném období. Objasnili všechny. V první polovině roku ubylo loupeží. Policisté jich letos vyšetřovali 85, o 32 méně než loni. Méně bylo i kapesních krádeží, naopak stoupl počet případů, kdy byla vykradena auta. Na tiskové konferenci to dnes řekl nový ředitel pražských policistů Jan Ptáček.

Kapesních krádeží bylo v Praze za prvního půl roku nahlášených 2696, objasněno bylo pouze 83. „Objasnění je složitější, protože oběť krádež většinou zjistí na jiném místě, v jiné době, a pro policii je pak obtížné zajištění jakýchkoliv stop,“ vysvětlil Ptáček. Situace je podobná jako loni, kdy bylo nahlášeno 3062 kapesních krádeží a objasněno jich bylo 80.

Podle Ptáčka klesl i počet krádeží aut, z 524 na 376, oproti loňskému prvnímu pololetí naopak stoupl počet případů, kdy bylo auto vykradeno - o 330 na 2788. „Je to samozřejmě taky o prevenci. Jde to o to, kde řidiči vozidla zanechávají a jestli slyší na naše rady, aby nezanechávali věci ve viditelných částech vozu - aby nebyly lákadlem pro nenechavé ruce zlodějů,“ řekl Ptáček.

Ptáček nahradil v čele pražské policie Miloše Trojánka, který se na konci května přesunul na pozici krajského policejního ředitele na Vysočině. Trojánek se v minulosti opakovaně zastal podřízeného, který vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

sinfin.digital