Praha 1 podá k Metropolitnímu plánu šestnáct připomínek

ČTK

mst

Praha 1 podá 16 připomínek ke konkrétní podobě lokalit, kterou navrhuje připravovaný nový pražský územní plán. Další podněty se týkají obecných a koncepčních problémů, které návrh plánu podle radnice má. Seznam připomínek v úterý schválili zastupitelé městské části.

Spor vznikl kolem možná zástavby prostranství u hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. Schválená připomínka nakonec počítá s možností na ploše nedávno pojmenované po Miloši Formanovi stavět. To kritizuje část opozice.

Materiál, který radnice Prahy 1 předložila zastupitelům, navrhoval 30 konkrétních připomínek k lokalitám zakresleným v tzv. Metropolitnímu plánu. O každé se hlasovalo zvlášť a nakonec jich prošlo 16. Požadují například zařazení Vrchlického sadů mezi parky, umístění rezervy pro podzemní garáže na Václavském a Senovážném náměstí a v Revoluční nebo úpravu trasy chystané tramvaje z Vinohradské na Hlavní nádraží.

Část zastupitelské opozice kritizuje fakt, že připomínka ohledně plochy v Pařížské ulici nakonec nepožaduje změnu plácku na nezastavitelný. O piazzetě vedle hotelu Intercontinental se od zveřejnění návrhu Metropolitního plánu živě diskutuje. Podle Institutu plánování a rozvoje (IPR), který plán připravil, jde o proluku vhodnou k zástavbě. Kritici to odmítají s tím, že je to o lidmi využívaný veřejný prostor a že další zahušťování zástavby je v daném místě škodlivé.

Média o KLDR neříkají pravdu, realita je jinde, můžete si otevřít kavárnu, tvrdí Chamrová

sinfin.digital