Praha zavede MHD zdarma v době smogových situací

ČTK

lup

Hlavní město plánuje zavést MHD zdarma v době vyhlášení smogové situace. Zároveň prověřuje možnost zavedení nízkoemisní zóny a mýtného. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Zavedení MHD zdarma by měla na nejbližším jednání schvalovat rada. Magistrát připravuje také informační kampaň, která by měla poučit Pražany o tom, co by v době smogu neměli dělat.

Zavedení MHD zdarma v době smogu zvažovala už minulá politická reprezentace, od plánu však ustoupila. Podle Hlubučka je to opatření, které by mohlo v době zhoršené kvality ovzduší výrazně pomoci. Český hydrometeorologický ústav vyhlašuje několik stupňů smogové situace, hromadná doprava zdarma by podle náměstka měla fungovat už při tom nejmírnějším.

Další opatření v době smogu, které magistrát připravuje, počítají například s doporučením pro firmy, aby zaměstnancům umožnili práci z domova. Zaměstnanci by se tak nemuseli přepravovat po městě, nelákalo by je využívat automobil a chránili by svoje zdraví. V plánu je také outdoorová informační kampaň založená na plakátech, které budou nabádat Pražany k tomu, aby v době smogu například nejezdili autem či nerozdělávali oheň.

Libeňský most Praha ještě roky neopraví. Primátor přiznal, že se toho se stávající koalicí nemusíme dočkat

sinfin.digital