Pražského „Stalina“ čeká proměna. V podzemí vznikne moderní galerie

ČTK

lup

Podzemí bývalého Stalinova pomníku na pražské Letné čeká velká proměna. Praha vypíše veřejnou zakázku na jeho využití a po rekonstrukci bude v těchto prostorách galerie výtvarného umění s dalšími službami. Cena zakázky by neměla překročit 50 milionů korun.

„Stav, ve kterém se vnitřní část nachází, je havarijní a nemůžeme tam pouštět nikoho. Vypadá to tam katastrofálně,“ řekla primátorka metropole Andriana Krnáčová (ANO). „Chceme celý ten prostor opravit a zároveň i smysluplně využít,“ uvedla. Při hledání místa pro galerii moderního umění mělo město podle ní vytipováno několik lokalit. Ohledně aktuálního záměru je v kontaktu s vedením Národní galerie.

Studii, která bude sloužit jako podklad konkrétního projektu, vytvoří právě NG. Materiál určí, co v podzemí bude nebo kdo bude nositel programu. Opírat se podle ředitele galerie Jiřího Fajta bude o dřívější stavebně-technickou studii. Na základě studie vytvořené NG začne příprava samotného projektu. Na studii začne NG pracovat hned po podpisu memoranda s hlavním městem.

sinfin.digital