Pražský symfonický orchestr láká na novou sezonu. Dojde na klasiku i modernu, povede ho dál Inkinen

adg

Symfonický orchestr hlavního města Prahy odhalil program pro nastávající sezónu. Zároveň s ním zahájil i prodej předplatného a vstupenek na jednotlivé koncerty programu, jenž bude letos mimořádně bohatý také s ohledem na celorepubikové oslavy stoletého výročí české státnosti.

Rozpočtová politika se pod vedením radního Wolfa za poslední čtyři roky vzhledem k FOKU výrazně proměnila – z původních zhruba 78 milionů korun vzrostla podpora až k dnešním 109 milionům. „Podle mého názoru je potřeba vytvořit hudebníkům prostředí odpovídající jejich vzdělání,“ odůvodňuje třetinový rozpočtový nárůst Wolf. „Navíc je tu plodná soutěž mezi Českou filharmonií a FOKem, a byl bych rád, kdyby úroveň FOK jednou dorovnala z hlediska kvality i financí úroveň Filharmonie.“

Ředitel FOK Daniel Sobotka oznámil prodloužení angažmá současného finského šéfdirigenta Pietari Inkinena, který na svém postu setrvá až do června 2020. „V následujících dvou sezónách nás čeká spousta poutavých programů a zájezdů, a já věřím, že naše spolupráce i vzájemné hudební porozumění se bude jen a jen prohlubovat,“ komentoval to Pietari Inkinen.

Inkinen má za sebou obdivuhodnou kariéru, jejíž součástí je mj. šéfdirigentský post Japan Philharmonic Orchestra či hudební vedení New Zealand Symphony Orchestra. V rámci svého vychvalovaného působení u FOK už stihl navázat spolupráci se světově uznávanými sólisty, jako je Pinchas Zukerman, Arabella Steinbacher, Jan-Erik Gustafsson a další. S dalším z renomovaných jmen, japonským houslistou Daishinem Kashimotem, se FOK v lednu 2019 vydá na turné po Japonsku.

Pražskou dopravu zkomplikují kulturní i sportovní akce. O prázdninách bude metropole opět rozkopaná

sinfin.digital