Pražský tendr na provoz přístřešků MHD láká nové hráče. Jde o lukrativní byznys

vkr

Plánovaný tendr na provoz pražských přístřešků pro městskou hromadnou dopravu láká nové hráče. Podle zpravodajského serveru iDnes.cz se jej chtějí zúčastnit kromě současného provozovatele JCDecaux i dvě nové firmy. Jednou z nich by podle iDnesu měla být firma Clear Channel Outdoor. 

V současnosti pražský mobiliář provozuje od roku 1994 firma JCDecaux, ale město s jejími službami příliš spokojené není. Radní jí vytýkají, že služby francouzské společnosti jsou služby moc drahé a česká metropole tak na spolupráci tratí. To ostatně potvrzuje i nedávná studie poradenské společnosti PWC, podle které Praha za provoz přístřešků hromadné dopravy inkasuje jen zlomek toho, co kasírují západní velkoměsta. Smlouva s JCDecaux končí v roce 2021.

"Z toho, co jsem viděl, je stávající stav mobiliáře v Praze zastaralý. Přístřešky pro MHD by měly například zahrnovat displeje s dopravními a jinými informacemi v reálném čase," řekl Mats Lundquist, šéf pro inovace a rozvoj společnosti Clear Channel Outdoor.

Podle něj současné nastavení městského mobiliáře není v rámci Evropy standardní. "Není to standardní délka smlouvy. Běžná délka smluv na provozování městského mobiliáře v západní Evropě je 10 až 12 let. Tak dlouhý kontrakt by měl jít ruku v ruce s mnohem vyššími investicemi," dodal.

sinfin.digital